Kacsamáj terrin recept

Hozzávalók  12 főre

  • 1400 g Family Frost kacsamáj (2 db 700 g-os)
  • 150 ml édes spanyol sherry
  • 50 ml konyak (Armagnac, francia borpárlat a legjobb hozzá)
  • szerecsendió ízlés szerint (frissen őrölt)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

 


 

Elkészítés

  • A szobahőmérsékletű májat a hártyáktól megtisztítjuk, majd vízszintesen kb. 1,5-2 cm vastagságú szeletekre vágjuk. Az így jól látszó idegeket és ereket egy vékony, éles eszköz segítségével eltávolítjuk. (Idegtépő, szöszmötölős munka, de szükséges.)
  • Terrin edénybe helyezünk egy réteg májat, sózzuk és borsozzuk, szerecsendiót reszelünk rá, majd meglocsoljuk sherryvel és konyakkal. Következik a második réteg, s ugyanígy járunk el, míg a májszeletek el nem fogynak. Fóliával lefedjük, majd öt és fél órán át hűtőben tartjuk.
  • A sütőt 160 ºC-ra előmelegítjük (légkeverésen), a terrin edényt egy magasabb falú tepsire helyezzük, melybe annyi vizet töltünk, hogy pont a cserépedény feléig érjen. 20 percre a sütőbe tesszük. Utána, házilag gyártott, az edény tetejére éppen passzoló méretű, fóliába csomagolt műanyag, vagy falapot teszünk, erre pedig súlyokat helyezünk. (Részünkről két 150 grammos konzervvel préseltük a májat.)
  • Így hagyjuk kihűlni, majd a súlyokat levéve, legalább egy napig hűtőben tartjuk. Utána fogyaszthatjuk. (Készült, egy-két helyen eltérve, a Szakácsok könyve útmutatásai alapján.)
Family Frost dallamFacebook