Hozzávalók 4 személyre:
- 4 db Family Frost vadlazac filé
- 1/2 adag fűszeres vaj
- só, őrölt bors
- 1/2 citrom leve
- 1/2 (szikkadt) kifli
- 2 dkg parmezán
- kevés vaj
Elkészítés:
1. A kiflit daraboljuk kissé össze, tegyük aprítógépbe, reszeljük hozzá a parmezánt, és az egészet daráljuk durva morzsa állagúvá. Egy púpozott evőkanálnyit tegyünk belőle félre, a többit keverjük össze a puha fűszeres vajjal. Az állag legyen formázható, de ne túl laza.
2. A halat megsózzuk, borsozzuk, és meglocsoljuk kevés citromlével. Egy vajjal kikent kisebb sütőtálba tesszük.
3. Kiskanállal szedjünk rá a masszából, fedjük be vele teljesen a halat, ujjainkkal simítsuk el. Tetejére szórjuk a maradék sajtos kifli morzsát.
4. Tegyük a halat 210 fokos sütőbe, kb. 20 percre.
Tippek:
– Az ételhez a legideálisabb a „tégla” alakú, hosszúkás és kb. 2-3 cm magas lazacfilé.
– A fűszeres vajnál legyünk kreatívak, azaz nem baj, ha nincs sherry, tehetünk bele viszont mézet, mustárt, esetleg petrezselyem helyett kapor is megfelel. Lehetőleg ne hagyjuk ki a vajat, citromot és fokhagymát, a többi változtatható.
– Sokfajta köret illik hozzá, pl. Family Frost sült burgonya, Family Frost zöldségköret
– Fejenként egy filével számoljunk, a lazac nagyon laktató.
– Ezzel a kéreg masszával egyébként másfajta keményebb húsú halat is elkészíthetünk.
– A lazac ropogós kéregben nagyon egyszerűen elkészíthető étel, amely ünnepi alkalmakra is ideális, ráadásul a sütés stádiumáig előkészíthető. Így a vendégek érkezésekor csak meg kell sütni.